Lights and shadows WORKSHOP

  Светлината е основния физически компонент, без който фотографията не би могла да съществува. Тя работи основно с него и затова е важно да  познаваме както нейния характер, и интензитет, но и начините, по които можем да я контролираме. Фотографията е материя, която обединява в себе си задълбочени технически познания и художествени познания, които биват съчетани и изпълнени с индивидуален подход.

  Едно чудесно упражнение за начинаещи фотографи е работата и снимките на естествена светлина. Предимствата, които това занимание дава са развиване на усет към светлината като източник, разпознаване на характера й, а също така управлението и позиционирането й в композиционен сюжет. По този начин, начинаещите развиват фотографско мислене и креативност по отношение на композирането.

  Снимките на естествена светлина стимулират въображението, карайки фотографа да взаимодейства със средата, създавайки негова, лична, авторска сцена и прочит на ситуацията, използвайки своята визия за комозирането като начин на себеизразяване.

  Със студентите от курса по Фотография, който водя от скоро снимахме в старата, изоставена баня в ж.к Овча купел. Мястото е доста #creepy, но пък позволява напълно да осъществим заветната цел за снимки на естествена светлина и в необичайна среда за създаване на нестандартни художествени интерпретации. Атмосферата е ъндърграунд и декадентска, но именно това я прави подходяща за начинаещи, а и подходящата за упражнието, което провеждахме – “Светлини и сенки на естествена светлина”.

  Контролът на светлината, който можем да упражняваме, когато снимаме на естествено осветление също има големи вариации и е възможен, така както в студио. Благодарение на различни аксесоари. Такива са отражателите например – с тях можем да променяме цветната температура. Друг чудесен аксесоар са дифузьорните рамки, които спомагат за промяна на характера. За по-впечатляващи проекти можем да използваме и още аксесоари, а разбира се и осветление.

Поздрави,

Рени

: )