Вивиан Майер и Йозеф Куделка в Софийска градска художествена галерия

  През месец май Софийска Градска Художествена Галерия е домакин на две изключителни изложби, едната на американската street фотографка Вивиан Майер, а другата на фотографа-документалист от чешки произход Йозеф Куделка.

  Житейската история на Вивиан Майер е интересна с това, че тя работи като детегледачка повече от 40 години и през целия този период от своя живот, тя прави стрийт фотографии, включително и автопортрети “отражения в огледалото”, много от които са намерени като непроявени негативи след смъртта й и които виждат “бял свят” благодарение на американски колектори, които разпространяват нейните фотографии.

  Йозеф Куделка остава завинаги в историята на фотографията със снимките от серията “Изгнания”, които прави по време на нахлуването на съветските войски в Чехословакия през 1968 г., с което се нарушават и част от клаузите, и идеологията, заложена във Варшавския договор. Неговите фотографии са с отличително документален почерк, като на фокус e суровата действителност, без да се използва подхода story to tell, характерен за репортажната фотография. Изложбата е организирана съвместно с Музея за съвременно изкуство в Париж – https://www.centrepompidou.fr/❤️ и Френски институт в България – Institut français de Bulgarie. В курирането на експозицията участва самият Йозеф Куделка, който присъства и на официалното откриване на 7-ми май 2019 г.

  Двете експозиции досега са показвани в най-престижните галерии в големите културни центрове Ню Йорк, Лондон, Париж и Берлин.

   Тяхното присъствие по едно и също време в столицата, заедно с провеждането на PhoSofia – фестивал за стрийт фотография и биенале “Фодар” (през месец май), говори за промяна в нивото на културния живот в столицата и за осъществяване на необходимия диалог между авторите и публиката, и между любители и професионалисти фотографи.

До скоро,

Рени

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *