Протестът на едно поколение и графити изкуство от ръцете на BANKSY

 “A visual protest – the art of BANKSY” – изложбата на популярния графити артист с британски произход и не съвсем известна самоличност BANKSY беше показана в MUDEC – MUSEO Delle Culture, Музеят за култура в Милано. Експозицията включва цялостен ретроспективен преглед на неговите творчески прояви. Той рисува графити със социални послания, които обикновено са в противовес на политиката на правителството, спазването на законовите норми и на установения обществен ред. Освен това BANKSY е автор на няколко обложки на албуми на групи и на музиканти като  Black Twang, Blur, Röyksopp, Twalib Kweli,  и други.

                                            

  Известно е, че артистът е силно повлиян от ъндъгрдаунд средите в крайните квартали на Бристол, където е израснал. Пред приятелите си там той споделя свои стихове и използвайки специално предназначени шаблони прави  надписи (или т.н social lyrics). Въпреки всичко, BANKSY продължава да крие своята самоличност и страни от “арт съсловието”, тъй като предпочита изкуството му да бъде свързвано единствено с неговия псевдоним. Рисунките му са своеобразен израз на протест срещу официалната власт и репресиите на полицията във Великобритания. Работата му обикновено се обвързва с културни, социални или политически факти и събития, които графити артистът интерпретира по ироничен начин. BANKSY рисува човек, който пада от прозорец върху стената на психиатрична клиника в UK. Той е и един от най-любимите артисти на младите поколения. Графитите, които изобразява всъщност са истински рисунки. Някои от тях биват разпознаваеми в цял свят.

  Личността на BANKSY е изцяло спекулативна и бива интерпретирана по различни начини от неговите фенове по цял свят. Детайлите около неговия живот са мистика, въпреки, че много хора са се опитали да ги разгадаят. През 2016 г. британските всекидневници пуснаха заглавия с новината, че BANKSY е Robert Del Naja от популярната британска група Massive Attack, които продуцират трип-хоп музика.

  Работата на BANKSY все повече започва да вълнува големите дилъри на произведения на изкуство, а арт колекционерите се сдобиват с все повече негови рамкирани творби.

  През октомври 2018 г. творбата на BANKSY “Момиче с балон” бе продадена на търг в Лондон за 1,04 милиона долара. Интересното по време на търга било, че картината изпаднала от рамката, в която е сложена и била нарязана на малки парчета от ножчета, монтирани в рамката. Събитието веднага се превърна в медийна новина.

  Както обяснява Шепард Файри, куратор на изложбата в Музея за култура в Милано: „Неговите творби са пълни с метафори, които надхвърлят езиковите бариери. Образите са забавни и остроумни, и все пак толкова прости и достъпни: дори шестгодишните деца, които нямат концепция за културен конфликт, нямат никакъв проблем да видят, че има нещо, което не е съвсем правилно, когато видят Мона Лиза с ракетна инсталация”, обяснява Файри.

  Експозицията “A visual protest” включва над 80 произведения на BANKSY, включително рисунки, принтове, фотографии, над 60 кавъра на албуми, сувенири като стикери, картички, щампи, литографии, рекламни флаери и списания, също така скулптури и видеа за неговото творчество, показани в две специално подготвени за целта зали.

  Интераткивността и новаторството, което използват MUDEC е на едно добро ниво, комуникативно и смислово ориентирано към привличане, и обединяване на посетителите на експозицията в един творчески диалог, който обхваща няколко сфери на изкуството, а именно графитите,  музиката, видеото и рекламните материали. Един наистина съвременен, пълноценен прочит  на творческата дейност на BANKSY  без да се акцентира върху него самия, а върху неговите мисли и идеи, върху неговия вътрешен порив и бунтарски израз  на непримиримост срещу нормите, налагани в консервативните общества и техния строй, които правителствата все още продължават да спазват.

“Kate Moss & Andy Warhol” interpretation

  Изложбата “A visual protest”, ситуирана в MUDEC е един ключ към осмисляне на съвременното изкуство, неговата интерпретация и стремеж към обединяване в мисленето, и прочита на този тип творчество от различните по възраст, социален статус и интереси аудитории.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *