Фешън и дизайн столицата Милано през моя обектив

 Весела и щура есен. Малко е студено, но е супер за едно пътуване до Милано. Избрах тази дестинация заради богатото културно-историческо наследство, неповторимите музеи и разбира се, както всяка дама, исках да разгледам една от големите фешън столици на Европа, на челно място в света заедно с Ню Йорк, Париж и Лондон.

Милано ни грабва веднага, щом пристигнем в центъра на града и видим красивото сдание на Doumo di Milano. Катедралата е изграждана в продължение на няколко столетия от 1386 г. до 1805 г. Тя съчетава няколко архитектурни стила, тъй като е строена в продължение на шест века. Това са готика, барок, неокласика и неоготика. Архитектите  са Марко Солари и Джовани Солари да Карона. Най-интересната случка от историята на катедралата е коронясването на Наполеон Бонапарт за крал на Италия през 1805 г. В нея има над 3600 статуи, които са изработени изключително детайлно.

Една от гордостите на града е Галерия Виктор Емануил, която представлява сграда с красив витраж, картини, магазини и кафенета. Носи името на Виктор Емануил II, крал на Италия, който я открива на 1 януари 1878 г.

В Галерия Виктор Емануил II се намира и т.н “обсерватория” на известната модна марка PRADA.

Освен това Милано е наситен с магазини и на други големи световноизвестни модни марки. Те са красиво подредени спрямо изящната архитектура, която е почти навсякъде из града и напомня за голямото майсторство на архитектите от изминалите епохи и периоди.

Модния синхрон, който цари из центъра на фешън столицата, се забелязва от пръв поглед. Витрините на големите магазини са добре стилизирани и интересното е, че липсва излишния блясък, който винаги ни отблъсква в един момент, заради конкретното си предназначение, но лампичките и светлините на града, създават достатъчно “звездна” красива атмосфера. Италианците от Милано наистина се отличават с добър вкус, ако ги загледаш. Сред тях срещаме възрастни дами с ярко руси коси, също и такива със странни перуки. Голяма част от младите жени носят класически палта и големи чанти, както и хубави шапки с периферия. Модата в града е на пиадестал, тъй като там се организират и провеждат редица големи модни събития. Най-известните фешън дизайнери в света, идват тъкмо от Италия, а в Милано ги почитат изключително много. Сред тях срещаме имената на Dolce & Gabbana, Giorgio Armani, Moschino, PRADA, , Versace, Marta Ferri, Attico, Missoni, Massimo Piombo, Marco Rambaldi.

PRADA, както вече казах имат модна обсерватория, а също така имат свой собствен музеен комплекс с 11 зали. Музейният комплекс е страхотен, тъй като експозициите вътре са необикновени, а артистите най-разнообразни. За щастие, аз и Борянка, с която пътувахме, успяхме да видим два оригинала на Микеланджело ди Караваджо, един от основателите на бароковата живопис, “Давид с главата на Голиат” и “Момче, ухапано от гущер”.

Музеят и обсерваторията на PRADA ни се харесаха, не само заради своята история, но и заради разнообразието на експонати и произведения на изкуството.

За друг музей, Музея на културата, ще ви разкажа в следващия пост, където детайлно заедно ще се впуснем в света на графитите и творчеството на британския артист BANKSY.

Милано е снабден с много добър транспорт – има четири линии на метрото, които са в основната част на града, а до крайните квартали и в местностите около Милано, хората се придвижват с влак, който също има няколко линии. С един билет можете да използвате метрото и влака, стига да сте достатъчно добре ориентирани. Трамваите са из целия град и са на всеки 5-10 минути, а също така има и автобусен транспорт, който местните използват доста по-рядко.

Трябва да предвидите доста време, за да обиколите всички забележителности на града. В Милано се намират още оперният театър La Scala, който се отличава с безупречна акустика и Музеят на Леонардо да Винчи, който е разположен в центъра на града, а музеят на науката и технологията също е кръстен на великия художник.

До нови срещи в италиански стил!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *