Юндола – там, където Рила среща Родопите

  Плавният преход от пролетта в лятото е любимото ми време от годината за пътешествия, особено, когато става въпрос за Пейзажна фотография. За уикенда избрах Юндола и намиращия се наблизо язовир – Белмекен. Юндола е планинска местност, която се намира между Рила планина и Родопите в Пазарджишка област. Освен това, името носи и малко селце, чийто къщи се разполагат по китните планински склонове наоколо. В живописната местност е и язовир Белмекен, разположен в подножието на връх Белмекен – 2626 м.

Локацията е слънчева и просторна. Дори на брега на язовира може да се направи кратка почивка или пикник. Сред иглолистните дръвчета имаше огнище, вероятно останало от къмигуващи през изминалата нощ. На снимката, на която съм аз, зад гърба ми се загатва връх Белмекен. Преходът от коритото на язовира до върха трае около 2 часа – 2 часа и половина с плавно темпо на изкачване. В някои туристически сайтове има предложения за маршрути за изкачване на вр. Белмекен.

 

Има и няколко туристически маршрута, които се отнасят за областта около самия язовир. Тя е много разнообразна – сред растителността има туристически пътеки, а язовирът може да бъде разгледан, и обиколен от две различни гледни точки, които показват и различна картина на зрителя.

Районът е изключиително живописен и вярвам, че никой от вас не би казал друго след като посети това красиво кътче на България, ако все още не е. Аз изживях един слънчев, пролетен ден сред природата, скрих се за малко, там, където Рила е срещнала Родопите.

Поздрави,

Рени 🙂