Закинтос – островът на костенурките

” Зная те по остротата
на ужасния ти меч,
погледа ти над земята
винаги лети далеч.

Ти родена си из кости
святи в Гърция навред,
храбра и човешки проста –
Свобода, привет, привет! “

из “Химн на свободата”

Дионисиос Соломос

 Непокорни са бреговете на гръцките морета – още е останало от вековете, че магични са и че хората скитат се по тях навред, навред. Остров Закинтос – чудодейна дестинация с харизматична локация. Наистина там е красиво. Закинтос може да ни разкрие повече от 20-на плажа, разположени из острова. Дивото зове. Интересното е, че до голяма част от местата, не може да се стигна просто ей така – или ще ви трябва личен автомобил и карта, или корабче.

  Наричат Закинтос “островът на костенурките”. Във водите, които са при заливите, както и при някои от плажовете, плуват костенурките “карета-карета”. Много съм щастлива, че успях да видя такова костенурче, от корабчето, на което се бяхме качили, близо до град Лаганас. Костенурките са лесно забележими, тъй като са много големи. В близост до местата, където плуват, много често плуват и хора.

 Първото място от острова, за което избирам да ви разкажа е Наваджио бийч /Navagio beach/. Популярният плаж с невероятна гледка се намира в една от най-крайните северозападни точки на острова. До гледката се стига с превозни средства, а пък до плажа на Наваджио, само с кораб. The Shipwreck view предоставя една величествен гледка, точно, като тези, на които се сещаш, че Богът е велик, заради неговата необятност, скрита от дълбините на човешкото сърце до безкрайните морски хоризонти. Седяхме повече от два часа на Наваджио, за да дишаме и да гледаме залеза, докато морският бриз галеше косите и меките ни червени бузи, пламнали от горещото слънце.

  Navagio beach за местните и за Google maps е още “The Shipwreck view”. Това е така, защото на плажа на Наваджио има изоставен кораб, за който легендите разказват, че това е пиратски кораб, който акустирал на плажа, а пиратите избягали още преди хората да открият изоставения плавателен съд. Сега става само за снимки. 🙂

  За да достигнете лазурния бряг, облят в тюркоаз, осветен от ярките слънчеви лъчи и за да плувате в тази прекрасна, не много солена вода, трябва да си хванете корабче от пристанището Porto Vromi, което също е много живописно.

  Наистина не съм наясно с навигацията, която използва капитанът на кораба, но по пътя за Navagio се минава през фьорда Stenitis. Това място е едно от най-красивите неща, които са ме вдъхновявали.

  Пригответе се за плаване с корабчета, ако решите да отидете на о-в Закинтос, защото някои забележителности са задължителни за посещение от туристите, а други са толкова привлекателни, че няма как да не се отправите натам – при силно желание и ентусиазъм.  Такива са морските пещери Кери. До тях се стига с корабче от гр. Лаганас, Агиос Состис и Лимни Кери. При пещерите, корабчето спира и гмуркането на свободна воля е най-желателното за осъществяване действие за взимане на развоя на събитията в свои ръце и изживяване на приключение с повече адреналин. Водата е кристално бистра и дълбочината изглежда да е не повече от 3 метра, но всъщност тя е около 10 метра.

  За Агиос Состис: Агиос Состис всъщност е малък остров, който се намира срещу о-в Закинтос и до който се стига по малък мост. Агиос Состис е на пристанището в Лаганас, откъдето тръгват корабчета за предпочитани дестинации. Неговата история ме впечатли с това, че Агиос Состис е частен остров, а по думите на неговия съдържател, с когото имах честта да се запозная, голяма част от гръцките островни територии са частна, а не публична собственост. Агиос Состис става гръцка територия малко след 1600-та година, когато приключват войните между гърците и италианците за тях. Оттогава – от поколение на поколение, територията на острова е собственост на семейството на стария грък. Днес той е превърнал острова в частен парк, на който има и малък локален плаж с бар. Там често се организират сватби.

  Програмата за острова, наистина беше наситена – приказни дестинации, пътуване с корабчета, много плуване и снимки. В тази връзка плажът “Геракас” си заслужава да бъде показан, не само, защото е една от приятните локации на Закинтос, но защото така или иначе заговорих за интензивната ваканция, която наистина усетих в средата на престоя ни, именно на “Геракас” – там си почивахме цял ден. Водата е бистра, морският бриз е силен, брегът  е висок, а това, че плажът е лишен от барове и ресторанти, които всъщност са разположени на високото на брега, е една съществена причина там да бъде осъществен пълноценен отдих.

Вижте още от о-в Закинтос, островът на костенурките и красивите плажове в следващото YouTube видео, а от мен:      Слънчеви усмивки! 🙂