Лятна одисея на о.Лефкада и Йонийските острови

“Когато тръгнеш нявга из Итака, моли се пътят ти да е далечен,

изпълнен с перипет и знания.”

                      Константинос Кавафис

 

  По пътя на морският пътешественик из гръцките острови! С малките стъпки започва пътешествието из Йонийските острови.

  Остров Лефкада е очарователен. Той се намира в западно от континентална Гърция, а в неговите брегове се разбиват вълните на  Йонийско море. Столица на острова е градчето Лефкада, което е много живописно и интересно. На острова има 26 плажа, а обиколката му е 100 км. В централната му част има планина, от която се открива чудесна гледка към заливите и Йонийско море. Най-популярните плажове, които привличат посетителите още от сърча в Google са Порто Кацики, Егремни, Василики. Те са задължителна дестинация на круизните кораби, а плажът Василики е желана спирка за любителите на уиндсърфа. Остров Лефкада има  вечнозелена, богата растителност, което го отличава от останалите гръцки острови. Бреговете са високи и скалисти,  плажовете са просторни, а морето е кристално.

  От град Нидри, който е пристанищният град на острова и се намира в неговата североизточна част, има круизни корабчета и яхти, които се дават под наем. Стига да имате капитанското право, можете и сами да управлявате плавателен съд  из съседните острови. Това са начините, по които могат да бъдат посетени островите в околността, които изобщо не са малко, а и определено си заслужава да се видят.

Част от Йонийските острови са о.Итака, островът на Одисей, съпруг на Пенелопа, красивата героиня от едноименната древногръцка епическа поема на Омир. Одисей участвал в Троянската война, а след нейното приключване странствал по море десет години.

  Остров Кефалония е другият голям остров в близост до о-в Лефкада. Там също има много китни градчета и други грабващи дъха гледки. Видяхме красотата и скачахме във водата на островните заливи на  о-в Мадури, о-в Спарти, о-в Скорпиос, о-в Меганиси, о-в Аркуди, о-в Итака.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *