Значение на цветовете

  Цветовете са навсякъде около нас – във всичко и върху всекиго. Точно това ги прави уникални и въздействащи. Сами по себе си, цветовете са изразно средство, те се използват умишлено и постигат определена цел.

  Цветната палитра придобива едно друго, особено значимо измерение с откриването на цветното кино и телевизия. Благодарение на цветовете, визуалния език става много по-пълен и значим. Теориите и изследванията относно психологическото въздействие на цветовете върху човешкото съзнание, стават все по-съдържателни и интересни.

  Психологията на цветовете е изключително разнообразна, тъй като всеки цвят има много значения. Още в древността – в Древен Египет и в Китай, цветовете са се използвали за лечение на различни заболявания, като се смятало, че те въздействат върху състоянието на човека. Смята се, че червеното влияе на физическото състояние, жълтото на психическото, а сивото на емоционалното. Цветовете, които избираме за себе си – независимо дали става въпрос за облекло или за интериора в жилищата ни, показват нашия темперамент и емоционалното ни отношение. Освен всичко това, те влияят  на цялото ни тяло, защото преминавайки през окото, възприятието достига до всички органи и предизвиква асоциации, които ни носят различни усещания. Начинът по който очите ни възпроизвеждат цветовете е индивидуален, т.е всички виждаме опреден цвят по различен начин. Моделът, по който се възпроизвежда тази информация, най-много се доближава до цветния профил RGB – червено, зелено, синьо, използващ се в диапозитивите на цветния филм и в цифровата фотография, която от своя страна прави препратка към печатарската, рекламната и текстилната индустрия.

  Интересен е фактът, че върху цветовете влияе и мултикултурализма, което променя тяхното значение. Така например на изток бялото се смята за символ на смъртта (при погребение всички са облечени в бяло), а западните култури, придават същата символика на черния цвят.

  Има хиляди трактовки за значението на определен цвят, първо, защото хората интуитивно придават различен смисъл в тълкуването и второ, защото подсъзнателно и асоциативно, се влагат емоции и значения, които са характерни точно за определения човек. Има и универсални  значения, които могат да бъдат сведени до това, че все пак, всеки определен цвят си има характеристика:

Бяло – цвят, който  е показателен за чистота, доброта и мир. Символ на спасението. Говори за равенство, според християнството.

Черно – загадъчен цвят. Често се използва във филмите на ужасите. Подобно на смъртта, намеква за тишина.

Синьо – изразява честност, истинност, дипломатичност и спокойствие. Неслучайно е използван като основен цвят в много платформи и медии, също така и в знамето на Европейския съюз.

Червено – това е цветът на царете. Символизира могъщество, знатност и богатство. От емоционална гледна точка се възприема за цвета на страстта. От древността се знае, че червеното е цвета на бога на войната – Марс. Бил е и символ на кръстоносците, изразяващ любов към бога. Тълкува се още като цвят на кръвта и оттам се свързва с кръвопролитие и жертвоготовност.

Жълто – много често се асоциира с мека, слънчева светлина. В митологията се олицетворява със слънцето, топлината, цветята, добрата реколта. Има харизматичност.

Зелено – всеки би се досетил, че това е цвета на природата, на Земята. Свързва се с възобновяването, новия живот, свежестта. Във фентъзи филмите  изразява загадъчност и мистичност. Този цвят помага да се разсеят негативните емоции и неутрализира въздействието на останалите цветове. Носи усещане за хармония.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *